Zoek

Kubisme, wat is het precies?

Het kubisme had een diepgaande invloed op de kunstwereld en strekte zich uit tot artistieke disciplines, zoals literatuur en architectuur!

Het kubisme had een diepgaande invloed op de kunstwereld en strekte zich uit tot andere artistieke disciplines, zoals literatuur, architectuur en design. Het kubisme is een kunststijl die zijn oorsprong vond in Frankrijk tussen 1906 en 1908, en wordt vanuit het hedendaagse perspectief beschouwd als een van de meest revolutionaire vernieuwingen in de kunst van de 20e eeuw. De term “kubisme” is afkomstig van het Franse woord “kubus” of het Latijnse “cubus,” wat beide verwijzen naar een kubusvorm. Belangrijke grondleggers van deze kunststroming zijn Pablo Picasso (1881-1976) en Georges Braque (1882-1963). Het kubisme ontstond binnen de avant-garde beweging in de schilderkunst en verving het fauvisme. Samen met het fauvisme markeerde het kubisme echter de overgang naar het klassieke modernisme. Enkele van de belangrijkste invloeden en erfenissen van het kubisme zijn:

1. Abstracte kunst

Het kubisme wordt vaak gezien als de voorloper van de abstracte kunst. Door de nadruk op geometrische vormen en de deconstructie van objecten, legde het kubisme de basis voor kunstenaars om verder te gaan en volledig abstracte werken te creëren.

2. Cubistische architectuur

De principes van het kubisme vonden hun weg naar de architectuur. Architecten begonnen met het ontwerpen van gebouwen met kubistische elementen, zoals rechte lijnen en geometrische vormen. Het resultaat was een nieuwe benadering van architectonisch ontwerp.

3. Literaire experimenten

Schrijvers werden geïnspireerd door de revolutionaire aard van het kubisme en begonnen te experimenteren met literaire technieken die vergelijkbaar waren met de deconstructie van objecten. Dit leidde tot stromingen zoals het kubistisch gedicht, waarin woorden en zinnen werden ontleed en herschikt om nieuwe betekenissen te creëren.

Vrouw in color

Vrouw in color met abstracte kleuren!

Inhoud verpakking
1x Pcasso ® Schilderij Op Frame
6x Professionele Schilderkwast
Bijbehorende verfkleuren
1x Voorbeeld in kleur
2x Schroef
2x Haak

4. Invloed op moderne kunst

Het kubisme legde de basis voor de ontwikkeling van moderne kunststromingen zoals het futurisme, het suprematisme en het constructivisme. Kunstenaars in deze bewegingen bouwden voort op de ideeën en technieken van het kubisme om nieuwe expressieve vormen te vinden.

Het belang van het kubisme

Het kubisme blijft een cruciale beweging in de kunstgeschiedenis vanwege zijn revolutionaire benadering van beeldvorming en representatie. Het daagde de traditionele kunstnormen uit en opende de deur naar een nieuwe manier van denken over kunst. Kubistische werken nodigen kijkers uit om dieper na te denken over de relatie tussen vorm, ruimte en perceptie.

Belangrijke kunstenaars in Kubisme

Pablo Picasso

Picasso wordt vaak beschouwd als een van de grondleggers van het kubisme. Zijn schilderijen, zoals “Les Demoiselles d’Avignon” en “Guernica,” behoren tot de meest iconische werken van de kubistische stroming.

Pablo Picasso x Pcasso Paintings

Georges Braque

Braque werkte nauw samen met Picasso en wordt vaak genoemd als medeoprichter van het kubisme. Samen ontwikkelden ze het analytische kubisme.

Fernand Léger

Léger was een kubistische kunstenaar die bekend stond om zijn focus op de mechanisatie van de moderne wereld. Zijn werken bevatten vaak opvallende geometrische vormen en heldere kleuren.

Fernand Léger x Pcasso Paintings
Juan Gris x Pcasso Paintings

Juan Gris

Gris wordt beschouwd als een van de belangrijkste kubistische schilders naast Picasso en Braque. Hij stond bekend om zijn analytische kubistische stijl en zijn gebruik van collagetechnieken.

Albert Gleizes

Gleizes was een van de theoretici van het kubisme en schreef samen met Jean Metzinger het boek “Du Cubisme,” waarin ze de principes en ideeën van het kubisme uiteenzetten.

Albert Gleizes x Pcasso Paintings
Robert Delaunay x Pcasso Paintings

Robert Delaunay

Hoewel hij begon als kubist, ontwikkelde Delaunay later zijn eigen stijl die bekend staat als het orphisme, waarin hij kleur en abstractie combineerde.

Tot slot…

In dit artikel hebben we een diepgaande blik geworpen op het kubisme, een kunstbeweging die de kunstwereld ingrijpend heeft veranderd. Van zijn oorsprong in Parijs tot zijn invloed op diverse kunstvormen, het kubisme heeft een blijvende erfenis achtergelaten. Als u meer wilt weten over specifieke kunstenaars binnen het kubisme of dieper wilt ingaan op de technieken die ze gebruikten, aarzel dan niet om ons te raadplegen.

Dit brengt ons tot het einde van het eerste deel van dit artikel over het kubisme. Als u verdere informatie nodig heeft of specifieke vragen heeft, aarzel dan niet om te vragen. Ik sta tot uw dienst om verder te gaan met het schrijven van het artikel of om eventuele aanpassingen te maken.

Pablo Picasso x Pcasso Paintings
Delen
Facebook
Twitter
LinkedIn